NAH niet aangeboren hersenletsel

Wat is NAH en hoe ontstaat het?

“Niet Aangeboren Hersenletsel” wordt afgekort tot NAH. Dit soort hersenletsel is ontstaan na de geboorte. Er zijn twee soorten oorzaken:

 • * traumatische oorzaak
 • niet-traumatische oorzaak
  Een traumatische oorzaak (een ongeluk van buitenaf.)
  Bijvoorbeeld:
  Verkeersongelukken
  Vallen
  Geweld (slaan, steken etc.)
  Ongevallen op werk/school
  Niet-traumatische oorzaken zijn:
  Herseninfarcten (bloedpropjes in de hersenen)
  Kanker (soms ook door het bestralen tegen die kanker)
  Zuurstof tekort (bijna-verdrinking, hartstilstand, ongelukken/complicaties bij operaties of geboorte)
  Vergiftiging door rook (brandend huis) , drank, drugs
  Multiple-Sclerose, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, Creutzfeld-Jacob

Uitleg

De klachten zijn afhankelijk van de plek(ken) waar de beschadiging in de hersenen zit. Onze hersenen vormen een enorm netwerk van cellen (neuronen), die op heel verschillende manieren samenwerken. Zie het als een wegennet: als je van A naar C wilt moet je via B. Maar als er bij B een ongeluk gebeurt is zul je om moeten rijden. Soms kan dat door eerst naar D te rijden en dan weer terug naar C. Hersencellen die eenmaal beschadigd zijn herstellen zich niet. Dus bij hersenletsel is altijd een omleiding nodig. Die omleiding is meteen ook het probleem. Het kost meer moeite en het is niet zeker of je het beoogde doel zult kunnen bereiken. Zo zul je van alles helemaal opnieuw moeten leren. Afhankelijk van welke functies zijn uitgevallen kan dat van alles zijn. Andere hersencellen zullen dat moeten overnemen en moeten worden getraind. Het is een bekend feit dat als je als volwassen mens een andere taal wilt leren, dat veel meer moeite kost dan wanneer je dat als kind doet.

Klachten bij NAH

Klachten die mensen met NAH vaak noemen:
vergeetachtigheid, traagheid in het opnemen van nieuwe informatie, gauw moe bij veel informatie of bij veel prikkels, erg gevoelig voor prikkels van buiten. Zich snel gejaagd voelen.

Informatie en hulp bij NAH

Behandeling bij NAH is een specialiteit die niet elke gewone zorgverlener in huis heeft. Heeft u het gevoel dat u meer specialistische hulp nodig heeft dan kunt u informatie over gespecialiseerde hulp vinden bij de Regionale advies- en informatiepunten NAH
voor de provincie Utrecht: http://www.hersenletselteamutrecht.nl/

Energetische therapie bij NAH

Ik heb gemerkt dat mensen met NAH erg goed reageren op een rustige meditatie met veel aandacht voor de chacra’s. Ik leer u graag hoe u dat kunt doen. Nieuwsgierig? Bel of mail voor meer informatie of een afspraak.

Ook kan ik u helpen de berkingen die NAH oplevert meer te leren accepteren en uw leven ernaar te richten.