Rugklachten

Rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug. Rugklachten komen heel veel voor en ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn, met of zonder uitstraling naar been en bil.  Er wordt onderscheid gemaakt in aspecifieke lage rugpijn en rugpijn als gevolg van specifieke oorzaken. U kunt het onderscheid maken via de test op www.rugtest.nl.

Specifieke oorzaken

Specifieke oorzaken veroorzaken ongeveer 5% van alle rugpijn klachten. Het is belangrijk om deze te herkennen, omdat dit ziekten zijn waaraan iets gedaan kan of moet worden.
Het gaat daarbij om hernia van de tussenwervelschijf, vernauwing van het wervelkanaal met neurologische uitval, tumoren en ontstekingen van de wervels, wervelfracturen, ziekte van Bechterew of afgegleden wervels.Ook zijn er klachten waar u mee moet leren leven, zoals ernstige kwetsuren of vergroeiingen als scoliose.

Aspecifieke oorzaken

Bij het merendeel van de rugklachten is er geen organische oorzaak aantoonbaar; dit worden aspecifieke rugklachten genoemd.

Aspecifieke lage rugpijn is een verzamelnaam voor een aantal moeilijk uit elkaar te houden aandoeningen van de rug. Belangrijk is of de rugpijn kort of reeds lang bestaat, maar ook hoe hevig de pijn is. Rugklachten ontstaan door een samenspel van factoren, die zowel persoonsgebonden kunnen zijn als samenhangen met werk of sport.

  • Persoonlijke factoren: Lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, de algehele en lokale (spier)conditie en (bij vrouwen) soms ook door de menstruatie.
  • Werkgebonden factoren: Fysieke activiteiten als tillen, zitten, staan, onverwachte bewegingen en lopende bandwerk. Daarnaast blijkt ook een lage mate van tevredenheid met het eigen werk een factor te zijn welke rugklachten (deels) kan verklaren.
  • Sportieve factoren: ook door sporten kan men last krijgen van rugpijn, vooral bij turnen waar men de rug vaak moet buigen en overbelasten. Het is voor de rug bijvoorbeeld belangrijk  altijd te stretchen na het sporten.

Wat kan ik voor u doen?

Voordat ik met behandeling kan beginnen wil ik graag weten wat er al gebeurd is aan/met uw rug. Is er een duidelijk beeld dat uw rugpijn onder de specifieke rugpijn valt,? Of valt het onder de aspecifieke rugpijn, meestal lage rugpijn?.
Heeft u al fysiotherapie gehad, of bent u al bij uw arts of specialist geweest? Mijn behandeling kan niet gezien worden als vervanging van een zorgvuldige medische blik van uw huisarts of specialist.

Rugpijn waarmee u moet leren leven

Heeft u rugpijn door kwetsuren of medische afwijkingen , dan kan ik u helpen met de rugpijn te leren leven. Soms kan ik ook enige verlichting van de klachten tot stand brengen.

Lage of aspecifieke rugpijn

Ik behandel uw rugpijn met als uitgangspunt dat het gaat om een serieuze klacht. Een gezonde rug is in staat om u rechtop te houden. Uw rugpijn geeft aan dat uw energiehuishouding niet in orde is.
Door mijn heldervoelendheid kan ik soms duidelijk aangeven welk soort spanning uw rugpijn veroorzaakt en of die spanningen persoonlijk of ook  werk gerelateerd zijn. De Nederlandse taal heeft daar mooie uitdrukkingen voor:”Gebukt gaan onder je zorgen” of “Teveel te dragen hebben”.

Met het energetisch behandelen van uw rug is het de bedoeling dat u minder last van de pijn heeft, maar ook inzicht krijgt in het ontstaan en – zo mogelijk – voorkomen hiervan.